Різновиди ножів для кухні:
Гарна господиня не може обходитися одним ножем для всіх видів робіт на кухні. Вона має використовувати як мінімум кілька різних видів. Поділяють їх за типами продуктів, котрим вони призначені.
Виділяють такі основні види:
-Хлібний – для нарізки хлібобулочних виробів різних розмірів застосовують спеціальний ніж із широкою основою та довгим лезом із зубцями;
-Стандартне тріо – ножі довжиною 20-40 см з широким лезом, гострим кінцем і округлою ріжучою частиною;
-Для овочів (чистки та нарізки) використовують маленькі ножі з коротким лезом, гострі, з рівною ріжучою частиною;
-Сирний – ніж, як правило, довгий з широкою ріжучою частиною;
-Ніж для риби має вигляд зазубрених лез середніх розмірів;
-Ніж для масла – широке лезом і округлий кінець для зручного намазування;
-Сокирка – таким ножем обробляють м’ясо, тому у нього широка ріжуча частина і міцна ручка.
Не зайвим буде нагадати про основні правила зберігання та експлуатації кухонних ножів, дотримання яких дозволить продовжити термін їхньої служби. Вони полягають у наступному:
-Ножі не повинні контактувати один з одним або іншими приладами з металу;
-правильно зберігати ножі на магніті або у підставці від виробника;
-нарізати продукти на пластикових чи дерев’яних дошках;
-не допускати надмірного намокання, не тримати довго у воді і відразу ж витирати сухим рушником;
-не мити в посудомийній машині, а лише вручну, щоб виключити притуплення;
-керамічні інструменти не залишати під прямими променями сонця та зберігати в папері;
-застосовувати за прямим призначенням.