Як підібрати “правильний” келих.

Для вишуканого вина потрібен вишуканий келих:

саме від нього залежить розкриття потенціалу напою. Правильно обрана форма келиха дозволяє відобразити особливий смак вина.

Винні келихи високої якості характеризуються цілою низкою властивостей. Обʼєм має бути завжди пропорційний інтенсивності смаку та складності вина. Чаша має бути гармонійно збалансована з ніжкою, щоб можна було легко обертати наповнений вином келих. Варто звернути увагу і на матеріал. Якісні келихи для вина виготовлені з тонкого скла та не мають гострого краю, що часто зустрічається у дешевих аналогів. Природа скла також впливає на розкриття вина: у кришталевих фужерах напій має інтенсивніший і чистіший аромат, ніж у простих і недорогих келихах зі скла.

Ось перелік основних типів келихів для вина:

-Класичний вузький келих-флейта для ігристих вин має витончену витягнуту форму. Це забезпечує малий простір для вина і таким чином дозволяє зменшити втрату вуглекислоти, зберігаючи дорогоцінні бульбашки. Це особливо важливо для ігристих вин, таких як Просекко, що відрізняються меншим вмістом вуглекислоти.

-Типовий келих для шампанського має тюльпаноподібну форму і на відміну від фужера-флейти найкраще підходить для ігристих вин високої якості, так як для розкриття їх тонкощі та складності потрібен певний простір. Такі келихи зазвичай наповнюють лише на половину.

-Стандартний келих для білого вина не повинен бути занадто великим, оскільки смак напою може бути втрачений, хоча з іншого боку, він повинен мати достатній обсяг для розкриття аромату. Важливою особливістю всіх келихів для вина є те, що вони трохи звужуються до гори, що дозволяє посилити аромат напою, а також легко обертати фужер у руці.

Білі вина високої якості не повинні бути обмежені невеликим простором. Тому найкраще підходить трохи збільшений келих. Він також є ідеальним вибором для рожевих вин.

-Стандартний келих для червоного вина також має тюльпаноподібну форму, але він трохи вищий, ширший і більший за обсягом.

У Франції традиційний келих для червоних Бургундських вин часто називають «повітряною кулею» через відповідну округлу форму, що дозволяє максимально розкрити аромат напою. Цей келих також підходить для преміальних вин: Піно Нуар, П’ємонт, Барало і Барбареско. У більшості випадків він має бути наповнений не більше ніж на третину.

-Типовий келих для Бордо досить високий та виконаний у формі тюльпану. Він підходить для всіх високоякісних червоних вин, що відрізняються глибоким і насиченим смаком. Але не варто забувати, що заповнювати його потрібно не більше як на третину.

Схожі записи